8-ball
8-ball wordt gespeeld met 16 ballen: één speelbal (de witte) en 15 genummerde ballen. De nummers 1 t/m 7 noemen we de hele ballen (solids), de nummers 9 tot en met 15 noemen we de halve ballen (stripes). De zwarte bal is de 8-ball. Aantal spelers: 2.
Doel van het spel
De bedoeling van het spel is, dat de ene speler de hele ballen wegspeelt en de andere speler de halve ballen. De 8-ball wordt als laatste weggespeeld. Degene die daarin slaagt, heeft gewonnen.
Opzetten van de ballen
De ballen worden in een driehoek op tafel geplaatst. De 8-ball is de middelste van de drie ballen. De onderste rij heeft op de ene hoek een halve en op de andere hoek een hele bal. De rest wordt daar willekeurig omheen geplaatst.
De breakstoot
Plaats de witte bal op een willekeurige plaats achter de lijn (de kitchen). Een geldige breakstoot moet voldoen aan de volgende voorwaarden: men moet een bal potten óf minimaal vier ballen moeten een band raken (headshot)
Na de break
Als na de break een hele of halve bal (of beide) gepot is, blijft men aan de beurt. Men mag nog steeds kiezen of men met de hele of de halve ballen speelt, ongeacht welke bal er gepot is. Wordt er nu een bal gepot, dan is de keuze definitief. Wordt er geen bal gepot, dan heeft de tegenstander nog steeds de keuze tussen de hele of halve ballen. Indien bij de break de witte bal van tafel wordt gespeeld, gaat de beurt naar de tegenstander die vanuit the kitchen de witte bal opnieuw naar voren speelt. Alle genummerde ballen die eventueel van tafel gespeeld zijn, blijven weg. (Deze komen dus niet terug op tafel.) De uitzondering is de 8-ball; deze komt terug op de stip. Het maakt niet uit of een bal gepot wordt in een pocket wat eigenlijk niet de bedoeling was, of misschien juist wel: de speler is in beide gevallen nog een keer aan de beurt. (De zogenaamde lucky shot-regel is een fabeltje en zeker geen officiële regel.) Er is dan nog steeds een ‘open tafel’, dat wil zeggen dat men nog steeds mag kiezen tussen heel of half. Tijdens het spelen is het verplicht altijd 1 voet aan de grond te houden.
Callshot
Bij 8-ball moet men steeds melden welke bal in welke pocket moet gaan. Gaat de bal in een andere pocket, dan gaat de beurt naar de tegenstander. Indien men de 8-ball pot en tevens de witte bal van tafel speelt, heeft men het spel verloren. Ook het voortijdig potten van de 8-ball betekent verlies van het spel. De 8-ball, die als laatste gepot dient te worden, mag in elke willekeurige pocket worden gepot. (Dat de 8-ball in de tegenovergestelde pocket moet waar de laatste bal in werd gepot, is geen officiële regel maar een kroegregel.) De verliezer van het spel mag opnieuw beginnen.
Fouten
Het is een fout:
– Wanneer je wit wegspeelt;
– Wanneer je de bal van de tegenstander eerst raakt met je witte bal;
– Wanneer je er na het raken van je eigen bal, er geen bal een band raakt;
– Wanneer je een bal van de tafel af speelt(pot) (wanneer deze bal niet de witte bal is dan blijft deze bal de rest van dat potje weg.);
– Wanneer je een andere bal dan de witte met je keu aanraakt of een bal aanraakt met je lichaam of kledingstuk.
Wanneer een situatie zoals één of meerdere hierboven beschreven zich voordoet dan krijgt de tegenstander de ‘ball in hand’, wat betekent dat hij de witte bal mag leggen op de tafel waar hij wil en mag dan normaal verder spelen.
Als een speler zijn eigen bal én een bal van de tegenstander pot, is dit geen fout. Men blijft aan de beurt. Tevens is het correct om een bal van je eigen kleur te potten via een bal van de tegenstander, mits van tevoren aangegeven.
Het spel verliezen
Je verliest het spel als je zwarte 8ball van de tafel speelt, zwart pot zonder dat je al je eigen ballen weg hebt gespeeld, zwart pot in een stoot waarbij je een andere eigen bal ook pot. (Je wint alleen door zwart te potten in de stoot nadat je al je eigen ballen gepot hebt). Echter, als ná het correct wegspelen van de zwarte bal de witte bal van tafel verdwijnt, is de pot toch verloren.